Aşağıda Uludağ Üniversite'sinden bize gelen bir maili, satırına dokunmadan yayınlıyorum. Sansürün ne olduğunu anlatan, "sakıncalı içerik" gibi ucu açık tanımlamaların nereye gidebileceğini göstermesi açısından çok yerinde bir örnek olduğu kadar; sanatın, fotoğrafın, basının, bilimin sansürlendiği bir ülkede yaşamak istemiyorsak eğer, destek vermemizin önem taşıdığı bir haber...
"Merhaba,
Gectigimiz hafta Uludag Universitesi'nde actigimiz fotograf sergisine, iİfade ozgurlugunu hice sayan bir uygulama ile mudahale edilmesini kinamis, bu yonde basini ve kamuoyunu tepki vermeye cagirmistik. Olusan tepki uzerine fotograflarimiz kolluk guclerince geri verilmis ve fakat universite yonetiminden hicbir aciklama yapilmamisti. Bugun Uludag Universitesi'ni bir kez daha konu ile ilgili aciklama yapmaya davet etmek icin bir imza kampanyasi baslatiyoruz. Asagidaki metin konuyu daha acik ifade ediyor ve sizleri ifade ozgurlugunun yaninda tavir gostermeye davet ediyor. İmzanizla destek vermek icin www.fotograflarozgurdur.com adresini ziyaret ederek adinizi listeye ekleyebilirsiniz.
Katilmaniz ve bu cagriyi yayginlastirmaniz dilegiyle...
SANSÜRE HAYIR!
FOTOĞRAFLAR ÖZGÜRDÜR!
Uludağ Üniversitesi kampusünde açılan fotoğraf sergisine geçtiğimiz hafta kolluk kuvvetleri marifetiyle yapılan müdahale, fikir ve ifade özgürlüğüne yapılmış bir müdahaledir. Totaliter dönemlerde görülebilecek bu türden davranışlar, militarist zihniyetin özgür olması gereken üniversite atmosferindeki yansımasıdır. Meşru ve yasal olan 8 Mart Kadınlar Günü Mitingi’nde ve 29 Mart Yerel Seçimleri’nde çekilen fotoğrafları sakıncalı bulmak ve müsadere edilmesine izin vermek üniversite yöneticilerinin ayıbıdır. Akademik çatı altında bu ayıbı yapanların bilim, özgürlük, ifade, demokrasi ve vicdan konularında neler düşündükleri merak konusudur. Belgesel fotoğraflar fotoğrafçının gördüklerini gösterir. Gördükleri karşısında gözlerini kapatanlar ise gerçeği değiştirmez sadece kendilerini kandırırlar.
Fotoğrafların sergi salonundan indirilmesi, gösteriminin engellenmesine izin verenlerin, bu sansürcü yaklaşımlarına kamuoyu karşısında açıklama getirmelerini istiyoruz. Biz aşağıda imzası bulunan kişi, dernek ve diğer kurum ve kuruluşlar; ifade özgürlüğünün zedelenmesine neden olan bu tutumun gerekçelerinin açıklanmasını ve sergide fotoğrafları yer alan fotoğrafçılardan özür dilenmesini talep ediyoruz. Tersi durumda 2010 yılı sonuna kadar Uludağ Üniversitesi’nden gelecek hiçbir davete olumlu cevap vermeyeceğimizi, sosyal, kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinliklerine katılmayacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.
Bilgi notu: 29 Nisan - 2Mayıs 2009 tarihlerinde Uludağ Üniversitesi Fotoğraf Amatörleri Topluluğu – UFAT tarafından düzenlenen UFAT Fotoğraf Günleri 6 adını taşıyan etkinlikte 16 fotoğrafçının çalışmalarından oluşan sergiye kolluk güçleri müdahale etmişti. Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi’nde Belgesel Fotoğraf Programı’na devam eden katılımcıların 8 Mart Kadınlar Günü Kadıköy Mitingi ve 29 Mart Yerel Seçimleri’nde çektiği 32 fotoğraftan 11’inin “sakıncalı” olduğunu iddia eden kolluk güçleri bu çalışmaları sergiden indirterek incelemek üzere alıkoymuştu. Bu olayın hemen ardından sergideki diğer fotoğraflar da indirilmiş ve UFAT Fotoğraf Günleri web sitesindeki ilgili sayfalar da yayından kaldırılmıştı."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder