6.02.2014

Torba yasayla 5651'de ne değişti?



Dün gece meclisten geçen torba yasamız hayırlı uğurlu olsun. Yeni düzenlemeler hayatımızda ne mi değiştirecek? Buyrun, özet kanzuk'tan gelsin:

"Eskiden siteye başvurulmadan içeriğin kaldırılması kararı verilemiyordu, uyar kaldır sistemi benimsenmişti, şimdi siteye başvurmak ek yük, adeta istisna haline geldi, doğrudan mahkemeye başvurulması esas alındı.

Eskiden içerik çıkartma kararı içerik/yer sağlayıcıya iletiliyordu, içerik kaldırılırsa ek yaptırıma gerek kalmıyordu, şimdi karar erişim sağlayıcıları birliği adındaki işi site engellemekten ibaret olan birliğe gidecek, sitenin ve/veya içerik sağlayıcının haberi olmadan url'ye veya domain'e (yani tüm siteye) erişim engellenecek.

Eskiden mahkeme kararı olmadan siteye/içeriğe erişimin engellenmesi durumları daha sınırlıydı, şimdi tib başkanı ve haliyle hükümetin her üyesi dilediğinde engelleyebilecek.

Eskiden içeriğin yayından çıkarılması (şimdiki url'ye erişim engelleme muadili) kararları kesinleşene kadar uygulanmıyordu, şimdi karar önce uygulanacak, fark eder de itiraz ederseniz ve olur da bozulursa uygulanması duracak.

Eskiden içeriğin çıkarılması için yer/içerik sağlayıcının 48 saat inceleme/karar verme süresi vardı, şimdi mahkeme yer/içerik sağlayıcının haberi bile olmadan karar vermiş olacak.

Eskiden ip adresleri ve diğer bilgiler savcılık/mahkeme kararı olmaksızın istenemiyordu, şimdi tib istediği yer/erişim sağlayıcısından dilediği (her türlü) bilgiyi talep ettiği an alacak. tib'in bu bilgileri ne kadar saklayacağı ve ne yapacağına dair hiçbir bilgi bulunmamakta.

Eskiden yer sağlayıcılarca ip adresleri 6 ay saklanıyordu, şimdi en az 1 yıl saklanacak.

Eskiden dns değiştirme veya başka imkanlarla engellenmiş içeriğe girilmesi mümkündü, şimdi erişim sağlayıcılara alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri alma yükümlülüğü getirildi."

Gördüğünüz gibi iyiye doğru değişen bir şey yok, yeni ve eskisinden çok daha etkili nurtopu gibi bir sansür mekanizmamız oldu. 

Hiç yorum yok: