22.10.2008

Okudugum bir haber uzerine aklima gelen sorular...

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/10178509.asp?gid=200&sz=67578

Haber soyle:
"Belediye otobüslerine "İnanmayan cehennemde yanar" gibi sloganlarla ilan veren Hıristiyan gruplara tepki gösteren İngiliz ateistler, tanrıtanımaz ilanlar vermek üzere bağış topluyor. Prof. Dawkins de toplanan bağış kadar katkı yapacak.

LONDRA’da bir süre önce otobüslere dini propaganda reklamları konulmasına karşı ateistler de kampanya başlatıyor. British Humanist Assaciation öncülüğündeki kampanyada Londra otobüslerine ateist ilanlar vermek üzere bağış toplanıyor. Ateistlerin öncülerinden Profesör Richard Dawkins, bağışlara aynı oranda katkıda bulunacak. Reklamlarda şöyle bir slogan yer alacak: "Tanrı büyük olasılıkla yok. Öyleyse endişelenmeyi bırakın ve hayatınızı yaşayın."

Laik kesimden de büyük destek görmesi beklenen kampanya için ne kadar bağış toplanırsa, o kadar da Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dawkins katkıda bulunacak. "The God Delusion" (Tanrı Yanılgısı) adlı bestseller kitabın yazarı Prof. Dawkins, maksimum 5 bin 500 sterline kadar bağışı karşılama garantisi verdi. Böylece toplam bağış 11 bin sterline kadar çıkabilecek. Bu para, Londra’da 30 otobüse 4 hafta boyunca iki farklı reklam koymak için yeterli olacak. Kampanya haziran ayında duyurulduğunda 877 kişi davaya 5 sterlin bağışla katkıda bulunacağına söz vermişti. Bu bağışlar gerçekleştiği takdirde reklamlar Ocak ayında otobüslere konulacak.

Ateistler bu kampanyaya, geçen haziran ayında Hıristiyan bir grubun otobüslere, "inanmayanlar cehennemde yanacak" diye ilanlar vermesi üzerine girişti. Kampanya, hıristiyan kurumların inanç bakımından hassas insanları ve özellikle çocukları korkutarak kandırmasını önlemeyi amaçlıyor. Reklamlarda laik, humanist ve ateist internet sitelerinin de adresleri yer alacak. Ateistler Facebook’ta da bir grup kurmuşlar."

Kaynak: Hurriyet


Ilginc degil mi? Peki boyle bir seyin ulkemizde olmasi ne kadar mumkun? Inanc ozgurlugunden sundan bundan bahsederken, inanmama ozgurlugu mumkun mu? Turkiye'de bir insan "ben inanmiyorum" cumlesini ne kadar aciklikla ifade edebilir ya da korkmadan, gogsunu gere gere soyleyebilir mi? Boyle bir reklam yapilsa, toplum huzurunu bozmaktan yasak yemez mi? Sansurlenmez mi, davalar acilmaz mi? "Akilli ol" uyarilari yagmaz mi? Ateist forumun kapatildigi ulkemizde, her gun dinsizligin ahlaksizlikla esdeger oldugunun ifade edildigi ulkemizde ateist olma ozgurlugu gercekten var mi?
Sansur tam da bu degil midir zaten? Bana uyan dusunce okey, bana uymayani yasaklarim.... Sansurun tehlikesi de bu degil mi zaten, sakincali icerik, kime gore sakincali?

Hiç yorum yok: