26.09.2008

"The new book burning" dedikleri...

Kapatilan internet siteleri, kapatilan escinsel dernekleri, TV kanallarinda ve hatta Digiturk gibi parali platformlarda mozaiklenen goruntuler, dergilerin posete girmesi, mustehcen dergilerin kimlik numarasiyla satisina yonelik tartismalar derken pek cok alanda etkisini hissettiren, sinsi bir sansur soz konusu bugunlerde.

Ustelik bu uygulamalar, bilgi alma ozgurluklerinin yani sira, yeni gelismekte olan internet sektorunu, dijital medya dunyasini, reklamverenleri, reklamcilari, kisa filmle ilgilenenleri, muzisyenleri yani kisaca pek cok farkli kesimi, pek cok farkli sektoru, pek cok farkli anlamda olumsuz sekilde etkiliyor.

Istatistiklere bakacak olursak, 18 Temmuz itibariyle alinan, web sitelerinin kapatilmasina yonelik ihbar sayisi: 21.738. Bunlardan en cogu, yani tam 6411 adeti, mustehcenlik gibi genis ve ucu acik bir kavram cercevesinde yapilmis. Uyusturucu teminini kolaylastirma gibi daha spesifik ve gercek hayatta da suc teskil eden bir konuda gelen ihbar sayisi ise sadece 74. Bize gore dunyanin en buyuk sucu olan, cocuk istismarina yonelik ihbar sayisi ise 1335, yani neredeyse mustehcenligin 6'da biri... Bugune kadar 853 site kapatilmis. Kapatilan sitelerde mustehcenlik ve cocuk istismari yine basabas gidiyor ve 280 civarinda seyrediyor. Kisacasi internetteki en buyuk suc, mustehcenlik gibi tam ne oldugu anlasilamayan, yoruma bagli bir kavram olarak goruluyor. (kaynak youtube'un erisimi engelli sayfasindan bir link ile gonderildigimiz: www.guvenliweb.org.tr)

Peki, o halde su soru akla geliyor: Internet duzenlemesinin amaci internet ortamindaki sucu engellemek midir, mustehcenlikle savas mi? Bir de mustehcenligin disinda yine gayet yoruma acik "intihara ozendirme" ve "saglik icin tehlikeli madde temini" gibi gerekceler de var. Intihar hakkinda bir film, intihara ozendirme midir? Fast food restoranlari saglik icin tehlikeli madde teminine girer mi, mustehcenlik kime gore neye gore tanimlanabilir?

Tum bunlarin yanında, kapatılan siteler arasında Richard Dawkins gibi bir evrim bilimcisinin sitesi ve ateist.org tipi forumlar da var. Lİsteye yeni eklenen Egitim-Sen sitesi var. Bunların gerekcesi ne tam olarak bilinmiyor, Adnan Bey'den (!) gelen bir sikayet uzerine kapatildigi ileri suruluyor. Ayrıca, kimbilir hangi "zararlı" sayfa yuzunden web server'dan kapatılan ve geocities.com adresli sitelere girmeniz engellendigi icin erisimi engellenen, yuzlerce geocities sayfasi, kisisel, zararsiz sayfa var. Gectigimiz hafta, listeye katilan Muyap'in korsanla mucadele cercevesinde, korsan olarak gorulen videolarin yayinini engellemek yerine, tumden kapattirdigi 25 adet (bunlarin arasinda vidivodo.com, izlesene.com gibi onemli video paylasim siteleri de bulunuyor) site var.

Ayrica, Digiturk gibi ozellikle film meraklisi insanlarin ekstra para vererek aldigi bir sifreli platformda da son gunlerde mozaiklenmeler, filmlerin kesilmesi basladi. Parasini vererek aldiginiz bir urunun, hicbir uyari yapilmadan bu sekilde bir uygulamaya gitmesini, defolu mal satmakla esdeger goruyoruz. Bu dogrultuda, cocuk koruma sifreleri sunan, parali bir platformda, filmlerin kesiliyor olmasi, tuketici haklarinin ihlali anlamina da geliyor. Bu kendilerine iletildiginde, alinan cevap ise "uyari geldi" oluyor. Bunun sonu nereye gidiyor, sinemadaki filmler de mi uyusturucu var, mustehcen, intihara ozendiriyor gerekceleriyle kesilecek yakinda?

Internet sitesi kapama. The new book burning. Evet.

Ortacaga hosgeldiniz.

Hiç yorum yok: