2.10.2008

Bir sansür daha...

Evet anarsist.org da kapatilan siteler arasina katilmis. Gercekten kontrolsuzce, her onune gelenin begenmedigi siteyi kapattirabilecegi bir noktaya geldik. Bunun sonu nereye gidiyor? Peki kapatilan bu sitelerin haklarini aramasi mumkun degil mi acaba? Yani hukuki yollardan. Zira bu sitelerin bazilari birileri icin gelir kaynagi. Gercek hayatta hosumuza gitmeyen bir bakkali kapatabiliyor muyuz mesela? Hayır. E o zaman, bu da olmamali. Her seyi gectim, en azindan bu basit bakis acisiyla bakildiginda bile, kapatilan sitelerin itiraz hakki, karsi dava hakki olmali diye dusunuyorum.

Asagida anarsist.org'dan bize gelen mail var... Buyrunuz:

"Anarsist.Org isimli özgür düşünce sitemize, hiçbir yasal uyarı, tebligat ya da bildirim yapılmaksızın, A.O isimli sahsin kişiliğine hakaret edildiği gerekçesi ile erişim yasağı getirilmiştir.

Akıl hastalığı sebebi ile cezai ehliyeti olmayan bir şahsın hâkim ve avukatları bu denli tehdit aracı olarak kullanması, kendisine yönelik en ufak bir eleştiriyi bile mahkemelere hakaret olarak kabul ettirebilmesi, tam bir hukuk skandalıdır. A.O isimli sahis ve tarikatı bu yol ile kirli geçmişini örtmüş ve üzerine konuşulmasının önüne geçmiştir. Bugün yoruma açık bir çok sitede A.O isimli sahsin ismine karşı sansür uygulanmakta, hakkında getirilen en ufak eleştiriler bile yayımlanmamaktadır.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlemesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’un “Erişim engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi” Başlıklı 8.maddesinin 1. fırkasında bir internet sitesine erişim yasağı getirilebilmesi için gerekli haller şöyledir:

Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi
MADDE 8 – (1) İnternet ortamında yapılan ve içeriği aşağıdaki suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verilir:
a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;
1) İntihara yönlendirme (madde 84),
2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra),
3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190),
4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194),
5) Müstehcenlik (madde 226),
6) Fuhuş (madde 227),
7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228),
suçları.


Anarsist.Org’da, yasada belirtilen kapsamda herhangi bir yayım yoktur, olmamıştır. Böyle bir yayım olmadığı halde sitemize erişim yasağı getirilmesi açıkça hukuka aykırı bir karardır. Kaldı ki devlet tarafından atanmış bir kurumun kimin hangi bilgiye ulaşıp hangisine ulaşamayacağını belirlemesi, temel hak ve özgürlük kavramlarına aykırıdır. Devletin kendi milletini bu denli küçük görmesi ve insanlarının hangi siteleri ziyaret edip hangi sitelere erişemeyeceğini belirlemesi trajikomik bir durumdur. Temel özgürlüklerimizin kısıtlanmasına karşı insanları sağ duyulu olmaya çağırıyoruz.

Anarsist.Org"


Oyle susup oturmamak gerek, o kesin de, ne yapilabilir? Daha etkili sonuclara nasil ulasilabilir?

A.O. bize de bulasmasin diye sifreledim ismini :)

1 yorum:

Fırat Yıldız dedi ki...

Site açılmış.