25.11.2010

Sesli Sözlük'ün de sesini kapattılar


Bu sansür haberlerini vermekten çok sıkıldım sayın okuyucu. İtiraf ediyorum bir süredir biliyordum sesli sözlük sitesinin de erişime engellendiğini. İlk önce inanmak istemedim, sonra da bekledim başka bir yazar duyursun diye, belli ki kimsenin eli varmadı. Bu gece sesli sözlük linkini yazdım bir kez daha browser'a memleketimin şahane sansür manzarası yine dikildi karşıma.

Sesli Sözlük sitesi de sizlere ömür, iyi sansürler Türkiye...

Güncelleme: Haberi yaptıktan sonra gelen yorumlarda öğrendik ki sesli sözlük hakkında içerik hırsızlığı yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmuş. Kaynak için tık tık

Güncelleme 2.0: Hangi sitenin hangi nedenle kapatıldığını öğrenmemiz ne yazık ki ancak söylence ve/veya tarafların yaptığı açıklamalarla mümkün olabildiğinden haberle ilgili 2. bir günceleme yapmak gerekti. Karanlıkta kör dövüşü tüm hızıyla devam ediyor. Avukat Başak Purut'un konuyla ilgili açıklamasından öğrendiğimiz kadarıyla bir önceki güncellemede verdiğimiz link'e istinaden söz konusu diğer site bu davada taraf değil ancak onunla ilgili de bir durum var-mış. Sesli Sözlük sitesinin kapatılma nedeni telif hakları ihlali gibi duruyor. Gelişmelerle sizlerle olacağız...

10 yorum:

Yigit YILDIRIM dedi ki...

Seslisözlük, Tureng Sözlük database'ine izinsiz giriş yaptığı ve içerik hırsızlığından dolayı kapatılmıştır, bilginize.

miocaro dedi ki...

Bilgilendirme için teşekkürler, haberi güncelledik.

Değil. dedi ki...

Ama o verdiğiniz link iki sene öncesine ait. Yani başvuru yapıldı ama sonuç yeni çıktı. Ben bunu anladım doğru mu?

Adsız dedi ki...

Bu davada Tureng taraf değil ama onunla ilgili bir durum da var

http://twitter.com/#!/basakpurut/statuses/7920174460043265

miocaro dedi ki...

yine güncelledik haberi, yeni bilgileri paylaşırsanız seviniriz. teşekkürler...

Değil. dedi ki...

Başak Pürüt ile alakalı twitter adresi çalışmıyor. Böyle bir adres yok diyor http://imgur.com/kELmt.png

miocaro dedi ki...

kontrol ettim çalışıyor. tekrar dener misiniz? adres şu: http://twitter.com/#!/basakpurut/statuses/7920174460043265

Değil. dedi ki...

Evet aynı adres şu anda açılıyor. Galiba twitter servisi ile alakalı geçici bir sorundu.

Adsız dedi ki...

Sesli sözlük yine kapatıldı. benim anlamadığım, sesli tureng'in datasına girmiş olsa neden sesli'de daha çok kelime karşılığı var. Aslında şöyle bir durum var. sesli'de bir kelimenin daha çok anlamı varken, tureng'de sesli'de bulamadığımız kelimeyi bulabiliyoruz. MAdem dataya giriyorsun neden daha çok kelime anlamı alacağına, sende olmayan kelimelerin anlamını almıyorsun? Mantıksız bir şeyler var ama ben anlamıyorum herhalde. Ben şimdi çeviri öğrencisi olarak, bu sınav dönemi ne yapayım, başımı hangi duvarlara vurayım yani?!

özer dedi ki...

Seslisözlük içeriğin tamamını veya bir kısmını bir veya birden fazla başka yerden almış kullanmış ve bu yüzden yasaklanmış olabilir. İşin adli kısmını bilemiyorum. Ortada kanıtlanmış bir durum var gibi gözüküyor.

Olayın asıl ilginç tarafı, nasıl oluyor da bu sitenin şubat ayından beridir düzensiz alarıklarla, varsayılan DNS ayarları ile ulaşılabiliyor olmasıdır.

Bunu ilk Şubat ayında fark edip not almışım: 12 Şubat 2011, 21:36, 21:48 ve 21:58 saatlerinde erişilebilir durumdaydı. Bu özellikle hafta sonları ve mesai saatleri dışında devam etti. Bugün 3 Mayıs 2011'de 14:24 ve 14:48 saatlerinde bulunduğum yerden (İzmir) erişilebiliyordu ancak saat 20:50 itibariyle tekrar yasaklı. Bilgisayarım ve modemim sabahtan beri hiç kapanmadığına ve ağ ayarlarımda değişiklik yapmadığıma göre, bunun sebebi nedir?

Aklıma, bazı sitelerin sansürden kurtulmak için ve Türkiye'den erişim yasağını aşmak için yasal olmayan yollara bvaşvuruyor olabilecekleri geliyor nedense.