25.03.2009

Sansür Durmak Bilmiyor!

Erman Haskan'ın Yazısını aynen aktarıyorum...


Bloggum'a Erişim Engellendi

Ülkemizdeki internet sansürü gün geçtikçe artıyor. Son sansür vakası da dün engellenen ve temeli Türk bir blog servisi olan Bloggum.

Önceden de sansürlenen ama sonradan sansürü kaldırılan Wordpress ve Blogger gibi Bloggum da belirli sayfalar yerine komple erişime engellendi! Wordpress ve Blogger sansürleninde herkes ayağa kalkmıştı ama Bloggum engellenince, -biraz da kullanıcı sayısı diğerlerine göre çok daha az olduğu için- ne yazık ki büyük bir tepki olmadı. Ve yine ne yazıktır ki insanlar sansür ayıbına alışmaya başladı.

Bloggum'un yaptığı açıklama :
2 yıl önce ilk yayına başladığımız zamanlarda wordpress.com yayına kapatılmıştı. ve biz o sıralar daha çiçeği burnunda bir blog servisi olarak bir yarışma düzenlemiş ve ödülleri kazanan blogculara vermiştik. o yazıda aynen altı çizili olarak şunu yazmıştık wordpress.com kapatılması olayı umudumuzu şimdilik kırsada , gelecekten umutluyuz. ve şimdi gördük ki o zamanki umutlarımız bu güne gelindiğinde gerçekleşmediği. bizi bu gün işte ayenen üzen bu hayal kırıklığı. bizler dünya ligine çıkmayı hedeflerken ülkemiz bizi yasakladı. tabiki kapatılma nedenimiz illegal içerik, telif hakları ve başka bir konu olabilir. bu internetteki bir yazı yüzünden tüm interneti erişime kapatmak gibi bişey. bize gelen geri bildirim ve şikayetler doğrultusunda 100 lerce blogun yayınına son verdik. binlerce içerik silindi. bize herhangi bir uyarı yada şikayet bildiriminde bulunmadan kapatılmak gerçekten binlece üyesi ve miliyonlarca ziyaretçisi olan bir siteye büyük haksızlık. bizler gerekli girişimlerde buluncağız. mağdur durumda olan blogcularımızı bu durumdan kurtarmak ve yeniden yayına geçmek için elimizden geleni yapacağız. bu arada siz üyelerimizden ricamız tepkinizi her türlü platformda dile getirmeniz yazmanız. böyle yapmayacak olursak dünyada ülkemiz daha uzun yıllar sansürcü ülkeler listesinde yer alacaktır.
Konuyla ilgili bazı paylaşımlar ve blog yazıları: 1,2,3,4

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Esasında bir bakıma Türk blogosferi bu ortamı hakediyor. Ne zaman bir yasak ve engelleme gelse ''kurunun yanında yaş da yandı'' lafıyla ortaya çıkıyor insanlar. Oysa asıl tartışılması gereken ''kuru''nun ve ''yaş''ın ne olduğuna vatandaşların değil, bir yerde masa başında oturanların karar vermesi. bundan daha fazla aşşağılayıcı birşey olabilir mi? YouTube için proxy veya DNS ayarı değiştirmek olayın aşşağılayıcı boyutunda bir farklılık yaratmıyor.

Adsız dedi ki...

Öncesinde Wordpress, sonrasında Blogspot ve şimdi de Bloggum! Türkiye sansüre devam ediyor. Dün, ilk defa kendi blogumda “Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.” ibaresini gördüm ve işte o zaman anladım daha öncesinde arkadaşlarımın canının ne kadar acıdığını. Canım gerçekten acıyor, bu haksızlık insanın canını gerçekten acıtıyor!

21. yüzyıldayız, muasır medeniyet seviyesi temel hedefimiz, demokratikleşiyoruz, özgürleşiyoruz diyoruz ama hepsi lafta kalıyor. Bugün Türkiye sansüre devam ediyor! Bugün Türkiye’de basın özgürlüğü yok! Bugün Türkiye’de söz söyleme hakkımız yok! Bugün Türkiye’de binlerce blog yok, biz yokuz! Ama sizler varsınız dostlar, Wordpress var, Blogspot var, Blogcu var.. Bizim yokluğumuzda lütfen varlığınızı gösterin ve Bloggum sansürünü yazın! Türkiye’nin artık daha özgür olması gerektiğini yazın. Basının engellenemeyeceğini, sesinin kısılamayacağını yazın. Muasır medeniyet seviyesine giden yolun sansürden geçmediğini yazın! Sansürün bir suç olduğunu yazın! Biz yazamıyoruz, lütfen sizler yazın.

RıdvaN dedi ki...

yeter artık kapalı kaldıgın bloggum açıl artık yaw tabi blogguma açıl diye bagırmakla açılmıyor…türkiyede internet kullanmak cambazlık ister bu yazıyıda dns ayarları değişerek yazıyorum…

yaw sonuçta giriyoruz niye yasaklıyorsunuz ?dünyada başka ülkelerde bu yasaklama olayları oluyormu merak ediyorum olsada bizim ülkemizdeki kadar olmuyordur heralde.

bir sorun varsa o sorunu çözmek siteyi komple kapatmakla olmaz…

başka çareler arayın.internette özgür gezme hakkımızı elimizden almayın özgür gezme derken tabiki kanun kurallarına uyarak ama site komple kapatmak dediğim gibi olmaz uyarı ver ceza ver site kapatmak niye ?

suç işlemiş bir insan önce mahkemede yargılanıyor savunması yapılıyor işlemlerden geçiyor site kapatma ise kendi aralarında kapatalımmı kapatalım hadi kapatalım tarzıyla kapatılıyor.bloggumu ele alalım örnek domain.bloggum.com blogguma ait bir blog diyelim burdaki içeriği kanunlara aykırı buluyorsan blogguma bildir bloggum a içeriği silmiyorsa yada sadece o blogu kapatmyosa işini yapmıyorsa ceza kes site kapatma yapılacak işlerin en sonunda bile yer almamalı…

açılsın artık bloggum :(

Ersin dedi ki...

Rıdvan ? Kopyala yapıştır yaparak kendi kelimelerinmiş gibi kullanmayı nasıl yapabiliyorsun nasıl rahatsınız bu kadar ? benim blogumda bloggumun kapanmasıyla ilgili yazımı oldugu gibi kopyalamışsın pes valla :S şok oldum 4-5 yerde daha gördüm hep sen yapmışsın.. Çok mu sevdin yazımı ? :D