17.01.2012

SOPA'ya Karşı Grev!



Hatırlarsınız, Ağustos 2008'de Dailymotion'un kapatılmasından sonra Elma+Alt+Shift'i bir süreliğine erişime kapatmıştık. İlk günden itibaren bu tepkiyi gören diğer blog ve site sahipleri de bu tepkiye ortak olmak için kendi sitelerini bir hafta boyunca kapatmış ve yaklaşık 1000 siteye ulaşmıştık. Yurtiçi ve yurtdışında birçok büyük haber kaynaklarında haber olan bu tepki hareketi sonra SansüreSansür'ü doğurmuş ve o günden itibaren internet sansürü ile ilgili çalışmalara ortak olmuş, mitinglerin içinde bulmuştuk kendimizi. Destek olanların dışında bu eylemlerin herhangi bir işe yaramayacağından tutun da, "çocuk pornocusu", terörist, vatan haini vb. yaftalamalarına bile maruz kalmıştık. Sonuç olarak bu tepki o zaman için sınırlı sayıda da yapılmış olsa, internet üzerinden yapılmış (Türkiye'de) önemli bir hareketti.

Ve bu sefer, dünya çapında büyük bir internet eylemi düzenleniyor. "Strike Against SOPA", yani "SOPA'ya Karşı Grev" hareketine katılan siteler kendilerini 18 Ocak'ta bir günlüğüne kapatacak. Buna Reddit, Mozilla, Twitpic gibi siteler de dahil.

SOPA'nın ne olduğuna gelince: "Amerikan senatosunun hazırladığı bu yasa tasarısı eğer kabul edilirse, internet üzerinden video izleme, şarkı ve resim paylaşımı yasaklanacak ve marka değeri olan bir ürünün adını paylaştığınız zaman siz suçlu görünebileceksiniz. Bu durumda böyle paylaşım yapan siteler bloklanacak, kapatılacak ya da para cezasına çarptırılacak. Bugün ülkemizde her site her an kapatılma korkusu ile karşı karşıya. Böyle bir sorunumuz var iken Amerika’nın getireceği SOPA yasası ile Facebook, Twitter ve Youtube gibi internette zaman geçirdiğimiz birçok site değişime uğrayacak."

SansüreSansür.org olarak bu eylemi sonuna kadar destekliyor ve 18 Ocak günü kendisini 1 günlüğüne kapatıyor. Türkiye'den katılan diğer siteleri görmek için tıklayın.

16.01.2012

İnternet erişimi anayasada korunan bir hak olmalı mı?


İnternet erişiminin anayasa içerisinde tanımlanarak güvence altına alınmasından daha doğal bir şey olamaz. Yeni bir anayasa, eğer gerçekten sivil ve demokratik olacaksa, asli ekseni düşünce, ifade, bilgi edinme, haber alma, örgütlenme hak ve özgürlükleri üzerinde kurulmalıdır; internete sınırsız, sansürsüz, kısıtsız bir biçimde erişme hak ve özgürlüğü de bu eksenin bir parçasıdır...