27.04.2011
BTK'dan Alan Adı Yasağı
Her geçen gün hayatımızı daha da zorlaştıran kanunlar çıkartıldığı ülkemizde, bu sefer insana pes dedirtecek bir karara imza atıldı. Alan adları ve site içeriklerinde kullanılan 138 kelime yasaklandı. Erotik sitelerde kullanılması mümkün olan birçok kelimenin yanında, günlük yaşamda sıkça kullanılan ve herhangi bir 'illegal' anlamı olmayan kelimeler de yasaklandı. Mesela 'turbanli, haydar, animal, baldız, liseli" vs. kelimeleri alan adı ve site içeriğinde kullanmak yasak. Bu garip ve mantığın almadığı kararla ilgili Webrazzi'den alıntıladığım haberi paylaşıyorum:
"Bugün Devrim Demirel’in FriendFeed’den paylaştığı bir haber ile sosyal medyada önemli bir hareketlilik yaşandı. Devrim Demirel’in kurucusu olduğu BerilTech‘e BTK tarafından gönderilen tebliğde belirlenen 138 kelimeyi içeren alan adlarını barındıran şirketlere ceza uygulanacağı bildiriliyor. Konuyla ilgili hem Devrim Demirel’le hem de sektörün önde gelen ancak adını açıklamayacağımız belli başlı hosting şirketlerininn sahipleriyle görüştüm. Konuştuğum şirket yetkililerinden bazıları söz konusu tebliğin aslında birkaç aydır kendilerine gönderildiğini ve talep edilen işlemin teknik olarak mümkün olmamasından dolayı yasal yollardan ilgili birimlere geri dönüş yaptıklarını dile getirdiler.
“Yasak” Kelimesi Alan Adı Olarak Barındırılmamalı
Gönderilen tebliğin içeriğine baktığımızda erotik içerikli sitelerde kullanılması mümkün olan birçok kelimenin yanı sıra kulot, haydar, animal, baldiz, yasak, nefes, yerli, liseli, sicak, itiraf gibi aslında pek çok farklı alan adında ya da site içeriğinde bulunması mümkün kelimelere de yer verildiğini görüyoruz.
Tebliğde yasaklı olarak belirtilen kelimeler belirli gruplar altında listelenmiş. Bu gruplar “Alan adı olarak barındırılmaması gerekmekte”, “Alan adı olarak barındırılmaması gereken en geniş liste”, “İçerikten kontrol etme şeklinde” olarak üçe ayrılıyor ve özellikle içerikten kontrol etme tarafında hosting firmaları için zorlukları beraberinde getiriyor.
Hosting Şirketleri: “Türkiye’de bu işi yapmak çok zorlaştı.”
Konuyla ilgili görüştüğüm şirketlerin yetkililerinin ortak görüşleri, Türkiye’de bu işi yapmanın artık çok zorlaştığı yönünde. Bu sebeple de birçok şirketin artık yurtdışı şirketler kurarak, resmi varlığını yabancı ülkelerde gösterdiği belirtiliyor. Hatta görüştüğüm firmalardan bir tanesinin sahibi, “Bu şartlar altında bırakın dünyayı, Türkiye şartlarında bile hizmet sunmamız mümkün değil” diyerek tepkisini dile getirdi.
İşin yasal boyutunda hosting, yani barındırma, hizmeti sağlayan şirketlerin sorumlulukları kapsamında bunun olmadığını dile getiren yetkililer, bu şekilde bir uygulamanın kendileri için artık zorluğun ötesinde maliyet kalemi haline geldiğini belirttiler.
Çeşitli şirketlere gönderilen tebliğin orjinal metnini aşağıda tümüyle paylaşıyoruz.
BTK Teblighttp://www.scribd.com/embeds/54058208/content?start_page=1&view_mode=list
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder