21.07.2015

twitter'ın en önemli hesapları

SansüreSansür'ün ilk ortaya çıktığı yıllarda sürekli dernekleşmemiz öneriliyordu. Bir binamız, telefon numaramız, sekreterimiz olmalıydı. Bu sayede daha "ciddi"ye alınırdık. Sesimize kulaklarını tıkayan, isteklerimizi görmezden gelen takım elbiseli insanlara görünür olmanın yoluydu bu. Kadim zamanların alışkanlıklarına, kanunlarına göre davranmalıydık. Oysa sansüresansür internette ortaya çıkmıştı. İnternet sansürüne hayır diyen, farklı mesleklerden, ev kadını, işsiz, lise öğrencisi, farklı kökenlerden, farklı gelir gruplarından, farklı siyasi görüşlerden, farklı inançlardan ve inançsızlardan oluşuyordu. Bu organik ve kozmopolit yapıyı hangi yönetim kurulu temsil edecekti ki? Hangi isimler yazılacaktı kurucu heyet listesine? Bizi takım elbiselilere yakınlaştırıp, özgürlüğü için savaştığımız internettin ruhundan uzaklaştıracaktı.  Yapmadık, içimizden hiç gelmedi. Ki zaten hali hazırda kurulmuş ve yıllardır mücadele eden dernekler vardı. Onlara destek vermek, onlarla omuz omuza vermek daha doğru bir karardı. Öyle de yaptık. (bkz. İnternet Sansürüne Karşı Ortak Platform)

Aradan 6 yıl geçtikten sonra, ne kadar doğru bir karar verdiğimizi bir kez daha görüyoruz. Gezi'den önce HES'lere karşı mücadele eden Karadenizlilerin seslerine (belki de Gezi'nin başlangıcını onlar yapmışlardı, yıllar öncesinde), Gezi döneminde eklenen park forumlarının, koruları, parkları, ormanları, dağları, dereleri, zeytinlikleri, köyleri korumak için mücadele edenlerin hesapları eklendi. Binası, odası, telefon numarası, sekreteri olmadan, Mordor'a karşı cephe cephe mücadele eden Orta Dünyanın kollektif uyanışıydı bu adeta. Her biri birinden değerli bu hesapları heyecanla izledik biz de. Sayıları her geçen gün artıyor üstelik.

Mustafa hoca gibi "internet yaşamdır" deyip,  Özgür hoca'nın örgütlenme özgürlüğü dediği internetin, twitter'ın bu en önemli hesaplarını derlemeye kadar verdik. Mutlaka gözümüzden kaçanlar olmuştur, yorum olarak yazarsanız memnuniyetle ekleriz. 

Bu hesapları takip edin, duyurun, sesleri olun, daha önemlisi koruyun (herhangi bir sıralama yok, hesapları yakalama sırasına göre liste oluşturuldu). Belli ki dayanışmaya, yardımlaşmaya, birbirimizin sesini duyurmaya daha çok ihtiyacımız olacak. Takım elbiselilerin siyasetlerine alet ettikleri "birlik beraberlik" değil, aynı zamanda aynı coğrafyada yaşayan birbirinden çok farklı insanların dayanışmasıyla bu birlik sağlanabilir. Karanlık sınırlarını genişlettikçe iyilik ve güzellik peşinde olanların ışıkları aydınlatacak birbirlerinin yollarını.

Bakırköy Kent Meclisi 


Adalar Savunması


Kuzey Ormanları Savunması


Mülksüzleştirme


Saray Doğayı Koruma Derneği


Validebağ Savunması


Cudi'nin Doğası


Zekeriyaköy Forum


Acıbadem Dayanışması


Longozu Koru


İstanbul Kent Savunması


Caferağa Dayanışması


Diren Kadıköy


Diren Validebağ


Marmara'yı Savun


Bozcaada Forumu


Kırklareli Yeşil Masa


Yeşil Suluova


Karaburun'a İyi Bak


Ergene Platformu


Bursa Kent Savunması


Çanakkale Dayanışması


Dosab'da Termik Santrale Hayır


Yırca Köyü


Topçuköy Köyü


Diren Kazdağları


Karadeniz İsyandadır


Merzifon Çevre Platformu


Fırtına İnisiyatifi


Hevek'te HES'e Hayır


Arhavi Doğa Koruma


KampArmen


Phaselis İnisiyatifi


Akkuyu Nükleer


Kartal Dayanışma


Engelli Hakları Forumu


Sarıyer Kent Dayanışma


Çekerek Irmağı


Kadıköy Kent Dayanışma


Beyoğlu Kent Savunması


Validebağ Gönüllüleri


Derelerin Kardeşliği


Fatsa Ünye Platformu


İztuzu Dayanışma


Ankara Dayanışması


Maltepe Forum


Urla Ovacık Köyü


Ayağa Kalk Taksim


Yeldeğirmeni


Diren Kazdağları


Boğazpınar Köyü


Munzur Hayat


Ayvalık Park Forum


Kozyatağı Dayanışma


Alakır Nehri


Soma İçin Adalet


Kuşdili Platformu


Göztepe Dayanışması


Ekoloji Forumu Muğla


Heybeliada Forumu


Maçka Forumu


Sinop Park Forumu


Anti Nükleer Sinop


Antalya Nükleer Karşıtı Platform


Abbasağa Park Meclisi


Eskişehir Forum


DirenAnkara


Collectif de Taksim